Wat een opluchting was het toen het in de jaren zeventig van de vorige eeuw voor het eerst mogelijk was om met een infrarood-afstandsbediening redelijk betrouwbaar en zonder noemenswaardige storing het zenderkanaal op de tv te veranderen. Dat voortdurende opstaan was niet meer nodig, het was voortaan "zappen" wat de klok sloeg. Kon deze technologie ook niet worden gebruikt voor het contactloos openen en sluiten van sloten op autoportieren? Inderdaad ergerden zich toentertijd automobilisten in toenemende mate aan afgebroken autosleutels, deurgrepen vol krassen of bevroren portiersloten. Bovendien waren er meestal verschillende sleutels nodig om het portierslot, het achterklepslot, het contact-/startslot, de tankdop of het handschoenenkastje te openen. Combinatiesleutels werden pas in de loop van de tijd gemeengoed.
Eind jaren tachtig kwamen de eerste autosleutels met infrarode (IR) afstandsbediening op de markt voor in serie geproduceerde auto's in het bovensegment. Het destijds ingevoerde centrale sluitsysteem kon zo ook contactloos worden bediend. Een klassieke sleutel, meestal uitklapbaar, maakte echter ook deel uit van de "rij-autorisatie-eenheid", omdat de batterij(en) van de IR-sleutel meestal niet erg lang meeging(en). Bovendien moest het voertuig via het "ontstekingsslot" kunnen worden gestart, dus hier veranderde in eerste instantie niets. Uitzonderingen waren bepaalde IR-varianten waarbij een werkende zenderbatterij nodig was om te kunnen starten. Maar hoe cool was het om je vrienden de "afstandsbediening" te laten zien - als bij toverslag gingen de deursloten open met dat typische "klik-klak"-geluid.
Begin jaren negentig verving de eerste op radiofrequenties gebaseerde afstandsbedieningssleutels de minder betrouwbare infraroodtechnologie. Ook deze bezaten een sleutelbaard, de klassieke (klap-)sleutel. Later kwamen de eerste afstandsbedieningssleutels zonder baard met een elektronisch ontstekingsslot op de markt, die in plaats van een klassiek ontstekingsslot in een bijbehorend contact werden gestoken. Om te starten drukte je gewoon op de "sleutel".
Op radiofrequenties gebaseerde afstandsbedieningssleutels zijn tot op de dag van vandaag nog steeds gangbare technologie en hun functies worden voortdurend verder ontwikkeld. Met een frequentie van 433 of 434 MHz (Europa) sturen ze een gecodeerd signaal naar de besturingseenheid, die bijvoorbeeld de autoportieren bedient. Na het indrukken van de betreffende knop op de sleutel openen of sluiten de portiersloten zich door middel van een elektrische actuator. Bovendien wordt de startonderbreker, die vanaf 1998 verplicht was voor alle nieuw geregistreerde voertuigen, gedeactiveerd door middel van een transponder in de sleutel en een unieke codering bij het starten van de motor - de motor kan worden gestart met behulp van het contactslot.
Moderne afstandsbedieningssleutelsystemen kunnen meer dan alleen maar de auto- of schuifdeuren, de achterklep of de tankdop openen of sluiten. Zo klappen bijvoorbeeld de achteruitkijkspiegels automatisch uit wanneer het voertuig wordt geopend, verlichtingselementen worden geactiveerd om de veiligheid te verhogen en de startonderbreker en het alarmsysteem worden gedeactiveerd. Bovendien sluiten indien gewenst alle ramen zich bij vergrendeling en openen zich weer bij ontgrendeling. Akoestische en optische signalen zijn ook handig bij het openen van de auto, vooral wanneer je op zoek bent naar je auto in de parkeergarage. Het bereik van moderne afstandsbedieningssleutels is ongeveer honderd meter. Erin geïntegreerd is een mechanische klapsleutel waarmee het bestuurdersportier met de hand kan worden geopend en de motor via het contactslot kan worden gestart.
Het eerste, zogenaamde "Keyless-Go"-systeem ging in 1998 in serieproductie in de Mercedes S-Klasse (W220). Het voertuig kon worden geopend door middel van een afstandsbediening in creditcardformaat en, dit was nieuw, kon ook worden gestart zonder een mechanische contactsleutel, via een startknop. Voorwaarde was dat de kaart zich binnenin de auto bevond. Later werd - afhankelijk van de voertuigfabrikant - de Keyless-Go-functie geïntegreerd in de gebruikelijke afstandsbedieningssleutel met knoppen, die ook over een handmatige noodsleutel beschikte. Ook hier was het louter bij je hebben van de sleutel in de auto voldoende om de auto via een startknop te starten. Voorwaarde is dat de besturingseenheid de uniek gecodeerde sleutel in het voertuig herkent. Dit wordt mogelijk gemaakt door antennes in het binnenste van de auto. Vandaag de dag behoort "sleutelloos" starten tot de standaard, in ieder geval vanaf de hogere middenklasse. HELLA is een van de marktleiders op het gebied van individuele sleutelsystemen en levert aan tal van bekende autofabrikanten.
Het passieve Entry/Go-systeem van HELLA is een verdere ontwikkeling van de afstandsbedieningssleutel met een actieve inschakeling van de gemaksfuncties door middel van knoppen. Het is voldoende om de sleutel bij je te dragen, bijvoorbeeld in je broekzak. Als de autobezitter/-bezitster de auto tot op een afstand van ongeveer twee meter nadert, zorgt een ID-transponder (een afstandsbedieningssleutel die is uitgebreid met het passieve functiespectrum) ervoor dat het voertuig via de deurkruk kan worden geopend. Vooraf wordt gecontroleerd of de ID-transponder überhaupt een toegangsbevoegdheid heeft. Ook het sluitsysteem werkt passief, via een sensorvlak op de deurkruk (elektronische deurkrukmodule). De ID-transponder communiceert draadloos en bidirectioneel met de besturingseenheid en maakt talrijke andere functies mogelijk. Zo kan elke specifieke sleutel waaraan een persoon is toegewezen, verschillende parameters bevatten, zoals de positie van het stuurwiel, de hoogte van de stoel of de zitpositie. De geheugenfunctie kan ook worden uitgebreid tot andere specifieke voertuigparameters. De motor wordt eveneens via een startknop gestart, de ID-transponder moet zich in het binnenste van de voertuig bevinden. Uiteraard is de afstandsbedieningssleutel (ID-transponder) ook voorzien van de bijbehorende knoppen voor actieve bediening van het portierslot of de achterklep of, afhankelijk van de voertuigfabrikant, zelfs voor het starten van de motor.
Verder: Wat vaak vergeten wordt... afstandsbedieningssleutels zijn ook designelementen. Ze zijn vaak verkrijgbaar in mooie chroom-met-leer-uitvoeringen. Ze zijn dan ook een prestigieus accessoire dat vaak 'nonchalant' op de restauranttafel wordt gelegd. Afstandsbedieningssleutels met kleine displays worden ook al gebruikt in de serieproductie van voertuigen uit de topklasse en maken nóg meer indruk. Het is duidelijk dat in de toekomst ook de smartphone de autosleutel kan zijn.
Meer informatie over het passieve Entry/Go-systeem van HELLA, de elektronische deurkrukmodule en de geavanceerde antennetechniek van binnen en buiten vindt u hier.
Georg Blenk, Krafthand Medien