De auto-industrie is voortdurend in beweging. Naast autonoom rijden en elektromobiliteit is dit een van de belangrijkste trends van de afgelopen jaren: De toenemende focus op duurzaamheid, recycling en herbruikbaarheid. Welke rol duurzame materialen zoals plastic flessen, koemest en visnetten nu spelen.
Er worden nieuwe materialen en technologieën ontwikkeld om de ecologische voetafdruk van voertuigen te verkleinen en tegelijkertijd de rijprestaties en veiligheid te verbeteren. Maar recycling wordt ook steeds belangrijker. Wonderlijk: Zelfs oude plastic flessen hebben hun nut. We hebben hier samengevat welke andere duurzame materialen de aandacht hebben van de auto-industrie:
Het recyclen van plastic flessen is een groeiende trend in de auto-industrie. Ze worden gebruikt om auto-onderdelen te maken zoals matten, stoelbekleding en isolatiemateriaal. Door gerecycled plastic te gebruiken, kunnen bedrijven niet alleen grondstoffen besparen, maar ook hun ecologische voetafdruk verbeteren en hun impact op het milieu verminderen. FORVIA heeft bijvoorbeeld "Ecorium" ontwikkeld, een alternatief voor dierlijk en synthetisch leer, met een aanzienlijk lagere CO2-voetafdruk - de CO2-uitstoot is een derde lager dan bij synthetisch leer en 90% lager dan bij dierlijk leer. Met zijn meerlaagse samenstelling van gerecycled polyethyleentereftalaat (PET), waar ook de bekende plastic PET-flessen uit bestaan, en hennepvezels biedt "Ecorium" een verbazingwekkend high-end gevoel van topkwaliteit. Bekledingen voor autostoelen gemaakt van plastic flessen zijn al bijna gemeengoed. Ze werden bijvoorbeeld gebruikt op de eerste Nissan Leaf. Maar langzamerhand gaan steeds meer fabrikanten over op het ongebruikelijke recyclen van plastic flessen als bekleding voor autostoelen.
Plastic visnetten die verloren gaan of in zee worden gegooid, vormen ontegenzeggelijk een grote bedreiging voor het zeemilieu. Vooral voor de fauna: De zeedieren eten de plastic deeltjes op of raken verstrikt in de netten. Talrijke milieuorganisaties, waarvan sommige gesteund worden door de auto-industrie, zijn begonnen met het inzamelen en recyclen van deze netten en het plastic uit de oceanen om daar ook nieuwe materialen voor voertuigen van te maken. Analoog aan de plastic flessen kunnen deze kunststoffen ook worden gebruikt om stoelbekledingen, deurpanelen of zelfs complete consoles te fabriceren. Door gerecyclede visnetten te gebruiken, kunnen autofabrikanten hun steentje bijdragen aan het bestrijden van de vervuiling van de zee en tegelijkertijd innovatieve materialen voor de voertuigen gebruiken.
Hennep is een hernieuwbare grondstof die in de auto-industrie steeds meer wordt gebruikt. Hennepvezels zijn licht, sterk en hebben een hoge treksterkte. Ze kunnen worden gebruikt als alternatief voor glasvezels in composietmaterialen om het gewicht van voertuigen te verminderen en het brandstofverbruik te verlagen. Hennep kan ook worden gebruikt voor de productie van bioplastics en interieuronderdelen, waardoor het voertuig milieuvriendelijker wordt.
Het gebruik van koemest als grondstof klinkt op het eerste gezicht misschien ongewoon, maar onderzoekers werken aan het omzetten van organisch afval in materialen op biologische basis. De nogal ingewikkelde term "nanocellulose" is hier het toverwoord. In andere landen zijn papierproducten vervaardigd van dierlijke mest al lang verkrijgbaar. Waarom zou je het dan niet in motorvoertuigen gebruiken, zolang het materiaal geen stankoverlast veroorzaakt? Deze materialen kunnen bijvoorbeeld dienen als vervangers voor op aardolie gebaseerde kunststoffen bij de voertuigproductie.
Bioplastics zijn een andere opkomende klasse materialen die gemaakt worden van hernieuwbare grondstoffen en een alternatief vormen voor kunststoffen op basis van aardolie. Materialen zoals polymelkzuur (PLA) of polyhydroxyalkanoaten (PHA) zijn afgeleid van plantaardige of microbiële bronnen en kunnen worden gebruikt om interieuronderdelen, bekleding en zelfs carrosseriedelen te vervaardigen. Bioplastics hebben het voordeel dat ze biologisch afbreekbaar en composteerbaar zijn, waardoor ze gemakkelijker kunnen worden afgedankt aan het einde van de levensduur van een voertuig.
Lichte metalen zoals aluminium en magnesium worden steeds belangrijker in de auto-industrie omdat ze helpen het gewicht van voertuigen te verlagen en het brandstofverbruik terug te dringen. Deze metalen zijn ook gemakkelijker te recyclen dan conventionele stalen en kunststof onderdelen, wat resulteert in een hogere recyclebaarheid en een lagere impact op het milieu. Veel fabrikanten gebruiken nu gerecycled aluminium en de waardeketen wordt steeds milieuvriendelijker.
Met koolstofvezel versterkte kunststoffen (CFRP) bieden een hoge sterkte en stijfheid bij een laag gewicht, waardoor ze ideaal zijn voor toepassing in voertuigcarrosserieën en -structuren. Naast CFRP worden ook steeds meer natuurlijke vezelcomposieten gebruikt omdat ze een milieuvriendelijk alternatief voor conventionele vezelcomposieten bieden. Voorbeelden hiervan zijn vlas-, jute- of sisalvezels, die in combinatie met bioplastics of gerecyclede kunststoffen kunnen worden gebruikt om lichte en duurzame voertuigonderdelen te vervaardigen.
Glas wordt ook gerecycled. Het autoglas wordt vermalen, gesorteerd, gesmolten en vervolgens tot nieuw vlakglas verwerkt. Zelfs het staal van autowrakken wordt nu niet meer alleen gebruikt als constructiestaal, maar als secundair materiaal bij de productie van voertuigen. En het wiel blijft draaien: Bandenfabrikanten onderzoeken ook het gebruik van duurzaam rubber van andere planten.
De auto-industrie maakt steeds meer gebruik van innovatieve materialen en gerecyclede grondstoffen om de duurzaamheid en recyclebaarheid van zijn voertuigen te verbeteren. Plastic flessen, koemest, hennep en visnetten zijn slechts enkele voorbeelden van de materialen van de toekomst die een positieve invloed kunnen hebben op het milieu. Door voortdurend onderzoek te doen naar nieuwe duurzame materialen en technologieën en deze te ontwikkelen, zal de industrie zijn ecologische voetafdruk verder verkleinen en de productie van voertuigen nog duurzamer maken.