Hoe goed zijn motorvoertuiggarages voorbereid op de uitdagingen van de toekomst? Dit is een vraagstuk waarover de afgelopen jaren voortdurend is gediscussieerd - en dat voor een groot deel door twee kwesties wordt gedomineerd: Elektromobiliteit en digitalisering. Duidelijk is wel dat: Motorvoertuigenbedrijven kunnen moeilijk om beide onderwerpen heen. Maar het is ook duidelijk dat: Digitalisering in motorvoertuiggarages is niet langer een kwestie van de toekomst. Bedrijven doen nu al flink mee en worden steeds digitaler.
Dit blijkt duidelijk uit de regelmatige enquêtes in het kader van het "Qualität ist Mehrwert"-initiatief (QiM, Kwaliteit is toegevoegde waarde) van de bedrijfstak. Een voorbeeld: In 2018 gaf 68 procent van de ondervraagde garages toe, slechts matig voorbereid te zijn op de uitdagingen van de toekomst. In 2021 zei 69 procent dat hun garage "vrij goed voorbereid" of zelfs "perfect voorbereid" was in termen van digitalisering.
Wanneer we kijken naar de aanschaf van reserveonderdelen, is het duidelijk dat digitalisering vroeger een struikelblok was, maar allang zijn weg heeft gevonden naar het dagelijkse leven in de werkplaats. Uit een grote QiM-studie over het thema digitalisering in motorvoertuiggarages blijkt bijvoorbeeld dat 98 procent van de bedrijven reserveonderdelen online bestelt. En meer dan twee derde (67 procent) bestelt "hoofdzakelijk online".
De inkoop van reserveonderdelen is dan ook een van de meest voorkomende digitale processen in motorvoertuiggarages. En dit hoeft overigens niet te leiden tot een verlies aan kwaliteit: 93 procent van de onafhankelijke garages blijft vertrouwen op merkonderdelen. Ook op het gebied van de diagnostiek doen de automobielbedrijven het goed: 85 procent zegt goed of zelfs zeer goed voorbereid te zijn in termen van diagnosesystemen.
Ondernemers hebben de voordelen van gedigitaliseerde processen allang onderkend. Of het nu gaat om digitale marketing, online klantencontact en -afspraken of diagnose: Digitalisering kan processen vereenvoudigen, de klantenbinding vergroten en nieuwe activiteiten stimuleren. Als er niet ook een paar uitdagingen waren.
59 procent van de door QiM ondervraagde workshops gaf aan dat de grote hoeveelheid tijd die nodig was een uitdaging vormde. 58 procent noemde de noodzakelijke investeringen en meer dan 40 procent het gebrek aan deskundigheid als obstakels. Geen wonder dus dat de digitale transformatie in de meeste gevallen een duidelijke zaak voor het management is:. In onafhankelijke garages wordt in 78% van de gevallen het thema voornamelijk opgepakt door de eigenaren of eigenaressen.
Dit is waarschijnlijk ook te wijten aan de investeringen in samenhang met de digitale transformatie die eraan staan te komen. Hier geven, zoals verwacht, de dealergarages meer gas dan de onafhankelijke garages. Maar ook deze laatsten hebben de noodzakelijke investeringen gepland: 78 procent van de ondervraagden zei in de komende twee jaar te gaan investeren. Het getal voor erkende garages is 92 procent.
De nadruk ligt hier op de garage-uitrusting (66 procent). Er wordt ook geïnvesteerd in opleiding van het personeel (48%), communicatie met de klant (41%) en de boekhouding (24%).
De meeste garages hebben dus de uitdaging van de digitalisering aanvaard. En dat zal ook niet als een verrassing komen. De vraag naar de toekomst van de onderneming is immers een vraag die eigenaren en eigenaressen van garages zich sinds de oprichting van hun bedrijf altijd al hebben gesteld.
Meer dan 800 garages hebben deelgenomen aan de digitaliseringsenquête 2021 voor garages - dealergarages, onafhankelijke garages, motorvoertuiggarages en bedrijfswagengarages. "Qualität ist Mehrwert" is diep in de resultaten gedoken en heeft de antwoorden geanalyseerd. In deze whitepaper vindt u de volledige enquête en verdere informatie.