BACK

De Ford RS 200: een rallylegende

09/07/2018

Het tijdperk van de zogenaamde Groep B geldt tot op heden als het spectaculairste dat de rallysport ooit heeft gekend. De in alle opzichten extreme, tot 500 pk sterke vierwielaangedreven voertuigen brachten de autosportwereld tussen 1982 en 1986 in beweging. Een van deze Groep-B-monsters was de Ford RS 200.

Met de RS 200 reageerde Ford op de trend van vierwielaandrijving, die Audi in 1982 met de Quattro op de gravelparcours had ontketend. Met een voor- of achterwielaandrijving viel gewoon niet te winnen van de 4x4-dominantie uit Ingolstadt. De achterwielaangedreven rallyauto "RS 1700 T" die al in ontwikkeling was, werd dan ook niet lang daarna door Ford geannuleerd, omdat het bedrijf vreesde voor een aanhoudend gebrek aan succes als men het hiermee ingeslagen pad vervolgde. Vervolgens werkten de ontwikkelaars koortsachtig aan een auto die de concurrentie met Audi, Peugeot of Lancia aankon.

Het als Ford RS 200 gedoopte model waarop de hoop van Ford gevestigd was, maakte in september 1985 zijn debuut. De Groep-B-bolide van Ford wist zijn eerste rally direct al te winnen: bij de nationale Lindisfarne-rally in Engeland won een zekere Malcolm Wilson – de huidige eigenaar van het rallyteam M-Sport – met grote overmacht.

Hoewel de wagen alleen tot doel had om rally's te winnen, was de Ford RS 200 ook een van de mooiste rallyauto's aller tijden. Geen wonder: voor het ontwerp van de carrosserie hadden de Keulenaars de ontwerpstudio Ghia ingeschakeld. In samenwerking met Ford's motorsportafdeling in het Engelse Boreham ontwikkelden de Italianen een compromisloos sportwagendesign, dat duidelijk afweek van de andere Groep-B-auto's.

Omdat door de FIA was bepaald dat van de Groep-B-auto's slechts 200 productiewagens voor op de openbare weg hoefden te worden geproduceerd, konden de ingenieurs hun fantasie de vrije loop laten. De Engelse motorfabrikant Cosworth ontwikkelde een 1,8-liter viercilindermotor met twee bovenliggende nokkenassen. De turbomotor, waarvan de cilinderkop sterke gelijkenis vertoonde met de cilinderkoppen van de Cosworth Formule-1-motoren, mobiliseerde afhankelijk van de laaddruk tussen 374 en 420 pk.

De snelheidsduivel met middenmotor beschikte over in totaal drie sperdifferentiëlen. Het middendifferentieel was direct bij de vijfversnellingsbak aangebracht. De beide andere differentiëlen bevonden zich bij de voor- en achteras. Bij de standaardafstelling bereikte deze opstelling een krachtverdeling van 37 procent op de vooras en 63 procent op de achteras. Bovendien kon het middendifferentieel vanuit de cockpit worden vergrendeld, waardoor de Ford RS 200 als het ware met één druk op de knop tot een wagen met achterwielaandrijving kon worden gedegradeerd.

Hoe perfect en spectaculair de wagen ook was: zijn motorsportcarrière duurde niet lang. Na enkele tragische ongelukken werd Groep B met zijn verfijnde rallybolides in 1986 opgeheven. De Groep-B-monsters waren gewoon te snel en onbeheersbaar geworden.

Voor zover bekend bestaan er tot op heden nog ongeveer 140 Ford RS 200 rally- en weguitvoeringen. Een van deze exemplaren is de Ford RS 200 Group S-Evolution. Groep S was een nieuwe klasse die oorspronkelijk in 1988 Groep B moest opvolgen, maar nooit is gerealiseerd. De Ford RS 200 Group S-Evolution werd daarom door hoofdingenieur John Wheeler van Ford in eigen beheer gerealiseerd: dit unieke exemplaar ontstond tussen 1987 en 1990, en wordt tot op de dag van vandaag bij historische rally's ingezet.

Fotobron: mikefrison.com