BACK

Bandentrends van morgen: zonder lucht, maar wel met intelligentie

02/22/2021

De auto-industrie vindt zichzelf op dit moment opnieuw uit: autonoom rijden, elektrificatie en slimme voertuigen staan eraan te komen. Onze auto's hebben zich allang ontwikkeld tot computers op vier wielen, met geavanceerde hulpsystemen en sensoren die het rijden comfortabeler maken dan ooit tevoren. Het is duidelijk dat de vooruitgang niet stopt bij de banden. Zo moeten nieuw ingeschreven personenauto's sinds 2012 worden uitgerust met een bandenspanningscontrolesysteem. In de afgelopen 130 jaar hebben de bandenfabrikanten echter aan één concept niet getornd: dat van de luchtgevulde band. Tot nu toe. Want de band zoals we die tot nu toe kenden, zou binnenkort wel eens tot het verleden kunnen gaan behoren.

Als je kijkt naar de bandentrends van morgen, dan duiken drie nieuwe concepten steeds weer op: De band van de toekomst …

... heeft geen lucht meer nodig, ... is "intelligent" en ... repareert zichzelf.

Vragen jullie je nu af of we misschien te veel rubberdampen hebben ingeademd? Helemaal niet - wat nu nog als een toekomstdroom klinkt, kan binnenkort de dagelijks praktijk op de weg worden. Laten we de trends van morgen eens wat nader bekijken.

Bandentrend 1: We rijden zonder lucht

Zet het voor 2024 in jullie agenda: Want dat is wanneer je de eerste luchtloze autobanden je garage kunt verwachten. Het loopvlak van de band wordt ondersteund door een structuur die uit verschillende materialen bestaat. Daarbij gaat het om flexibele kunststof spaken die rechtstreeks met het geprofileerde loopvlak zijn verbonden. Deze spaken zijn gemaakt van polyesterhars en glasvezel en zijn uiterst duurzaam. Bovendien hebben ze een hoog draagvermogen, waardoor de band geschikt is voor zware SUV's. De spaken hebben een trillingsdempend effect tijdens het rijden. De vraag of de bandenspanning ook klopt, kan bij deze band dus veilig worden afgevinkt. Bovendien zijn luchtloze banden pechbestendiger dan conventionele banden - wat een bijzonder hoog veiligheids- en betrouwbaarheidsniveau voor uw klanten betekent.

Bandentrend 2: De band wordt slim

Met dit concept krijgt de band van morgen een upgrade - en dat gaat veel verder dan wat vandaag mogelijk is met bijvoorbeeld bandenspanningssensoren of bandenspanningscontrolesystemen. Dankzij sensoren kunnen banden in de toekomst de toestand van de weg herkennen en andere bestuurders waarschuwen voor potentiële risico's, zoals aquaplaning. Dit wordt mogelijk gemaakt door V2X- of Car-To-Car-communicatie, waarbij verschillende voertuigen met elkaar of met de verkeersinfrastructuur communiceren. Sensoren registreren onder meer de toestand van de band, de temperatuur, de luchtdruk en het gewicht, evenals de toestand van de weg. Dit maakt ook een geautomatiseerd bandenspanningsadvies op basis van de gemeten parameters mogelijk. Nog een optie: Als het systeem merkt dat de grip op een natte of gladde weg afneemt, kan het een signaal naar de motorregeling sturen om de snelheid te verlagen.

Intelligente en in een netwerk geïntegreerde banden zijn dan ook een belangrijke stap in de richting van een hogere verkeersveiligheid. Samen met 360°-perimeterdetectie en 77-GHz-radartechnologie, waar HELLA ook al vele jaren intensief aan werkt, wordt een bijna naadloos aansluitend veiligheidssysteem mogelijk.

Bandentrend 3: "Sloffen" met zelfhelende krachten

Als het aan een grote bandenfabrikant ligt, hoeft u binnenkort nooit meer een kapotte band te verwisselen. Hoe gaat dat eruit zien? Met banden die zichzelf herstellen als ze beschadigd raken. De basis van dit concept is een capsule gevuld met een speciaal vloeibaar rubbermengsel waarmee het loopvlak automatisch kan worden bijgevuld. Ook de capsules kunnen op hun beurt worden bijgevuld. 

Nooit meer banden plakken? De onverwoestbare band is een van de bandentrends van morgen.

Als we mogen afgaan op de bandentrends van morgen, zou bandenreparaties binnenkort wel eens tot het verleden kunnen gaan behoren. Bron: Shutterstock

De banden van morgen lijken behoorlijk revolutionair, of niet? Daarbij mogen we één ding echter niet vergeten: Bij de ontwikkeling van nieuwe banden blijven veiligheid en prestaties ook in de toekomst de belangrijkste factoren. De bandenfabrikanten zullen ook voor de taak staan om hulpbronnen te sparen en het brandstofverbruik te verminderen.