KOELSYSTEEM SPOELEN EN ONTLUCHTEN

Hier vindt u handige basiskennis en tips over de thema's spoelen van het koelsysteem bij voertuigen, het ontluchten van radiateurs en controle van het koelsysteem op dichtheid.

Verontreinigingen van het koelsysteem en ingesloten lucht reduceren het koelvermogen en kunnen leiden tot ernstige schade. Het spoelen van het koelsysteem en de zorgvuldige ontluchting ervan is bij reparaties daarom onmisbaar. Dit geldt eveneens voor de controle van het koelsysteem op dichtheid. Hier verklaren wij de technische achtergronden van deze werkzaamheden en laten zien hoe deze efficiënt kunnen worden doorgevoerd.

Belangrijke veiligheidsinstructie
De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages bij hun werkzaamheden professioneel te ondersteunen. De op deze website beschikbare informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in de desbetreffende materie zijn opgeleid.

KOELSYSTEEM SPOELEN: GRONDSLAGEN

Bij verontreiniging van de koelvloeistof moet de koelvloeistof worden afgetapt en het koelsysteem worden doorgespoeld. 

 

Mogelijke verontreinigingen zijn:

  • olie (defecte cilinderkoppakking)
  • roest (inwendige corrosie van de motor)
  • aluminium (inwendige corrosie van de radiateur)
  • niet in het systeem thuishorend materiaal (additieven/afdichtingsmiddelen)
  • niet in het systeem thuishorende deeltjes >(defecte koelvloeistofpomp)

 

Afhankelijk van de verontreinigingsgraad moet het koelsysteem met warm water of met een speciale spoelvloeistof worden gereinigd. Afhankelijk van het merk en de symptomen zijn er verschillende procedures voor het spoelen. Zo geeft Audi de instructie om, in geval van roestbruine verkleuring van de koelvloeistof en bij klachten over het verwarmingsvermogen, het systeem uit te spoelen met een speciale spoelvloeistof. Bij het meervoudige spoelen moet de thermostaat gedemonteerd en het verwarmingsvermogen voor en na het spoelen gemeten worden.

 

Opel wijst er bij de modellen Corsa B, Vectra B en Omega B tot modeljaar 1997 op, dat een dichtgelopen radiateur mogelijk de oorzaak is voor een te hoge motortemperatuur. In dat geval moet met warm water (>50 °C) worden gespoeld en moeten behalve de radiateur ook nog alle andere onderdelen waar de koelvloeistof doorheen stroomt (warmtewisselaar, cilinderkop, etc.) worden vervangen. De verontreinigingsgraad en de voorschriften van de voertuigfabrikant zijn dan ook bepalend voor de procedure en het gebruikte spoelmiddel. In ieder geval moet er rekening mee worden gehouden dat door de bouwwijze (bijv. vlakke pijp) bij moderne koelsystemen niet meer alle onderdelen kunnen worden doorgespoeld en deze dus moeten worden vervangen.

 

Dit heeft in het bijzonder betrekking op onderstaande onderdelen:

  • thermostaat
  • radiateur
  • elektrische kleppen
  • afsluitdoppen
  • warmtewisselaar

 

Als het koelvloeistofpeil in het expansievat door de vervuiling (olie, roest) niet meer te zien is, moet ook het vat worden vervangen. De thermostaat en de dop moeten altijd worden vervangen. Bij het gebruik van speciale koelsysteemreinigers moet erop worden gelet dat deze geen afdichtmaterialen aantasten en niet in het grondwater komen, resp. niet via de olieafscheider worden afgevoerd. De reinigingsmiddelen moeten samen met de koelvloeistof worden opgevangen en afzonderlijk als afval worden behandeld. Na het spoelen moet het systeem overeenkomstig de richtlijnen van de autofabrikant opnieuw met koelvloeistof worden gevuld, ontlucht en op werking en lekkage worden gecontroleerd.

KOELSYSTEEM SPOELEN MET CHEMISCHE OPLOSSING: VIDEO

Spoelen met chemische oplossing

Het koelsysteem wordt gespoeld met een chemische oplossing om verontreinigingen te verwijderen.

 

03:21 min

KOELSYSTEEM ONTLUCHTEN - ONTLUCHTING VAN HET SYSTEEM BIJ HET VULLEN: GRONDSLAGEN

Luchtinsluitingen in het koelsysteem van motorvoertuigen is inmiddels een wijdverbreid probleem. Deze "luchtbellen" worden veroorzaakt door de plaatsing van de radiateur, resp. het expansievat op het niveau van de voertuigmotor of zelfs hieronder. Daardoor kan het volledig ontluchten van het koelsysteem na een reparatie of bij het verversen van de koelvloeistof een serieus probleem vormen. De in het koelsysteem achtergebleven lucht vermindert de circulatie van de koelvloeistof aanzienlijk en kan tot oververhitting van de motor leiden en dure schade veroorzaken.

 

Hier helpt het radiateur-vacuüm-vulapparaat. Hiermee kunt u:

  • luchtbellen verwijderen
  • naar lekkage zoeken
  • het koelsysteem snel bijvullen

 

Het vulapparaat Airlift wordt op de radiateur of het expansievat aangesloten via de meegeleverde adapter. Daarna sluit u een persluchtslang aan, die u normaal gesproken gebruikt voor uw persluchtgereedschap. Via een speciale klep wordt het koelsysteem nu leeggezogen en wordt er een hoge onderdruk veroorzaakt. Hierna wordt de meegeleverde aanzuigslang aangesloten en wordt het verse water-/antivriesmengsel via een schoon koelvloeistofreservoir (emmer, kan) gevuld. Met de manometer die de onderdruk bij de Airlift meet, kan tevens de lekdichtheid van het gehele systeem worden gecontroleerd.

KOELSYSTEEM CONTROLEREN OP DICHTHEID: HANDLEIDING

Voor het controleren van het koelsysteem op lekkages wordt het gebruik van een druktestapparaat aanbevolen. Met een handpomp wordt het koelsysteem onder druk gezet. Door het in de gaten houden van de drukmanometer kan bij een drukdaling worden vastgesteld dat het koelsysteem lekkages heeft. Met universele of voertuigspecifieke adapters kan de pomp via een snelkoppeling worden aangesloten op vrijwel alle vrachtwagens, personenauto's, landbouw- en bouwmachines.

 

Bij moeilijk vindbare lekkages kan het koelsysteem vooraf worden gevuld met een contrastmiddel.

VIDEO BIJ HET THEMA

Lekkagetest van het koelsysteem

Opsporen van een lekkage in het koelsysteem met gebruik van de druktestkoffer.

 

01:38 min

TYPISCHE SCHADE: PRAKTIJK-TIPS

De foto’s geven typische schade weer die door verschillende oorzaken is ontstaan.

KOELVLOEISTOFRADIATEUR

Alle storingen hebben een lagere capaciteit van de radiateur tot gevolg. Reparaties zijn niet gebruikelijk bij moderne aluminium radiateurs, aangezien het lassen van aluminium bijzonder moeilijk is en bij de kleine kanalen mogelijk verstoppingen kunnen ontstaan. Er mag geen afdichtingsmiddel worden gebruikt, want dergelijke middelen kunnen verstoppingen veroorzaken en de capaciteit verminderen.

INTERIEURWARMTEWISSELAAR

Kalkafzettingen en het gebruik van afdichtingsmiddelen kunnen ook bij warmtewisselaars, net als bij de radiateurs, verstoppingen veroorzaken. Deze kunnen deels door het spoelen met bepaalde reinigingsmiddelen worden verwijderd. Hierbij moeten de richtlijnen van de autofabrikant in acht worden genomen.

Hoe nuttig is dit artikel voor jou?

Helemaal niet nuttig

Zeer nuttig

Vertel ons alstublieft wat u niet leuk vond.
Bedankt! Maar voordat u weggaat!

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Meer informatie over onze nieuwsbrief weergeven Meer informatie over onze nieuwsbrief uitschakelen

Schrijf je in voor onze gratis HELLA TECH WORLD-nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de nieuwste technische video's, adviezen voor autoreparaties, trainingen, marketingcampagnes, diagnostische tips en leuke winacties!

Samen krijgen we auto's snel weer op de weg!

Met uw aanmelding voor de nieuwsbrief hebt u de mogelijkheid om de nieuwe HELLA Werkplaatskalender 2024 nu naar uw werkplaats opgestuurd te krijgen. Zolang de voorraad strekt!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

Let op:
Je wordt pas op de nieuwsbrief ingeschreven nadat je op de bevestigingslink hebt geklikt in de kennisgevingsmail die je binnenkort gaat ontvangen!

Gegevensbescherming | Uitschrijven

We zijn er bijna!

Het enige wat je hoeft te doen, is je aanmelding te bevestigen!
We hebben een e-mail gestuurd naar your email address.

Controleer je inbox en klik op de bevestigingslink om HELLA TECH WORLD-updates te kunnen ontvangen.

Verkeerde e-mail of geen bevestiging ontvangen?
Klik hier om e.e.a. opnieuw in te voeren.