ABS-sensoren
Hier vindt u nuttige kennis en belangrijke tips over ABS-sensoren en wieltoerentalsensoren bij voertuigen.
Belangrijke veiligheidsinstructie
De volgende technische informatie en praktische tips zijn door HELLA ontwikkeld om autogarages bij hun werkzaamheden professioneel te ondersteunen. De op deze website beschikbare informatie mag alleen worden gebruikt door vakmensen die in de desbetreffende materie zijn opgeleid.
De toenemende complexiteit van het wegverkeer stelt de autobestuurder voor hoge uitdagingen. Hulpsystemen ontlasten de bestuurder hierbij en optimaliseren de verkeersveiligheid. In vrijwel alle nieuwe Europese voertuigen behoren moderne hulpsystemen daarom intussen tot de basisuitrusting. Deze stellen de werkplaatsen weer voor nieuwe uitdagingen.
De voertuigelektronica speelt tegenwoordig bij alle comfort- en veiligheidsuitrustingen een sleutelrol. Een optimaal samenspel van de complexe elektronische systemen zorgt voor een storingsvrije werking van het voertuig en verhoogt daardoor de verkeersveiligheid.
De intelligente datacommunicatie van de elektronische voertuigsystemen wordt ondersteund door sensoren. Vanuit het aspect van de rijveiligheid zijn vooral de toerentalsensoren van belang, hetgeen hun veelvuldige toepassing in de verschillende
voertuigsystemen wel aantoont.
In hulpsystemen als ABS, ASR, ESP of ACC worden zij door de regelapparaten gebruikt voor het herkennen van het wieltoerental.
De wieltoerentalinformatie wordt door het ABS-regelapparaat via dataleidingen ook aan andere systemen (motor-, transmissie-, navigaties- en onderstelregelsystemen) ter beschikking gesteld.
Door deze veelzijdige toepassing leveren toerentalsensoren een directe bijdrage aan de rijdynamiek, de rijveiligheid, het rijcomfort, een lager brandstofverbruik en lage emissiewaarden. Wieltoerentalsensoren worden vaak als ABS-sensoren aangeduid, aangezien zij bij de invoering van het ABS-systeem voor het eerst in het voertuig werden toegepast.
Wieltoerentalsensoren worden op grond van hun werking onderverdeeld in actieve en passieve sensoren. Een eenduidige identificatie is niet gedefinieerd.
In de dagelijkse werkplaatspraktijk heeft de volgende definitie ingang gevonden:
Werkingsprincipe
De wieltoerentalsensoren zijn vlak boven het impulswiel aangebracht, dat met de wielnaaf of aandrijfas verbonden is. De poolstift, die door een wikkeling wordt omgeven, is verbonden met een permanente magneet, waarvan de magnetische werking zich tot aan het poolwiel uitstrekt. De draaiende beweging van het impulswiel en de daarmee gepaard gaande afwisseling van tand en tandopening zorgt voor een verandering van de magnetische flux door de poolstift en wikkeling. Dit veranderende magneetveld induceert een meetbare wisselspanning in de wikkeling (afbeelding 1).
De frequentie en amplitude van deze wisselspanning staan in verhouding tot het wieltoerental. Voor inductieve, passieve sensoren is geen aparte spanningsvoorziening door het regelapparaat nodig. Omdat het signaalbereik voor de signaalherkenning door het regelapparaat wordt gedefinieerd, moet de amplitudenhoogte zich binnen een spanningsbereik bewegen. De afstand (A) tussen sensor en impulswiel wordt door de asconstructie bepaald (afbeelding 2).
Werkingsprincipe
De actieve sensor is een naderingssensor met geïntegreerde elektronica, die van een door het ABS-regelapparaat gedefinieerde spanning wordt voorzien. Als impulswiel kan bijvoorbeeld ook een meerpolige ring worden gebruikt, die tegelijkertijd in een afdichtring van een wiellager is gemonteerd. In deze afdichtring zijn magneten met een wisselende poolrichting aangebracht (afbeelding 3). De in de elektronische schakeling van de sensor geïntegreerde magnetoresistieve weerstanden herkennen bij de draaibeweging van de meerpolige ring een wisselend magneetveld. Dit sinussignaal werd door de elektronica in de sensor veranderd in een digitaal signaal (afbeelding 4). De overdracht naar het regelapparaat vindt plaats als stroomsignaal met pulswijdtemodulatie.
De sensor is via een tweepolige elektrische aansluitkabel met het regelapparaat verbonden. Via de spanningsvoorzieningskabel wordt tegelijkertijd het sensorsignaal overgedragen. De andere kabel dient als sensormassa. Naast magnetoresistieve sensorelementen worden tegenwoordig ook Hall-sensorelementen gemonteerd, die grotere luchtspleten mogelijk maken en op de kleinste veranderingen in het magneetveld reageren. Als in een voertuig in plaats van een meerpolige ring een stalen impulswiel wordt gemonteerd, wordt op het sensorelement bovendien een magneet aangebracht. Als het impulswiel draait, verandert het veld van de permanente magneetveld in de sensor. De signaalverwerking en de IC zijn identiek aan de magnetoresistieve sensor.
De volgende systeemkenmerken zijn bij uitval van wieltoerentalsensoren te herkennen:
Uitvalsoorzaken:
Over het algemeen is aan de controle van de wieltoerentalsensoren een storing aan een ABS/ASR/ESP-remsysteem voorafgegaan.
Na het oplichten van het waarschuwingslampje komen de volgende foutopsporings- en diagnosemogelijkheden in aanmerking:
Diagnoseapparaat
Multimeter
Ohmmeter
Oscilloscoop
Het opsporen van fouten bij wieltoerentalsensoren kan in verband met het verschil tussen actieve en passieve sensoren lastig zijn, omdat deze sensoren visueel niet altijd direct van elkaar kunnen worden onderscheiden. Hier moeten de specifieke gegevens van de sensorfabrikant en van de desbetreffende voertuigfabrikant worden geraadpleegd. Vanwege hun gunstige technische eigenschappen zoals nauwkeurigheid en geringe grootte worden door autofabrikanten sinds 1998 overwegend actieve wielsensoren gemonteerd.
Bij de diagnose van complexe systemen kan de beste techniek alleen niet helpen om het voertuig te repareren. Alleen goed opgeleid personeel voorkomt het willekeurig vervangen van systeemcomponenten, voorkomt storingen in de werkplaatsprocessen en kan het vertrouwen van de klanten versterken.
De volgende algemene reparatie-aanwijzingen moeten in acht worden genomen:
Reparatiewerkzaamheden aan remsystemen mogen uitsluitend worden uitgevoerd door gekwalificeerde vakmensen.
Bij alle reparaties aan het remsysteem moeten de onderhouds- en veiligheidsadviezen van de autofabrikanten en de productspecifieke montage-instructies in acht worden genomen
Aan de hand van het volgende voorbeeld “Toerentalsensor linksachter defect” zullen wij nu de diagnose van een actieve wieltoerentalsensor toelichten. Uw klant meldt een storing bij het ABS-systeem. Het ABS-waarschuwingslampje brandt tijdens het rijden.
De volgende reparatieprocedure wordt bij wijze van voorbeeld aan de hand van een BMW E46 weergegeven. De schematische tekeningen, afbeeldingen en beschrijvingen dienen uitsluitend om de inhoud van het document te verklaren en illustreren en kunnen niet als basis voor de montage en reparatie worden gebruikt.
Diagnosevoorbereiding:
Aanwijzing:
Als het signaalverloop geen onregelmatigheden aantoont, moet de storing eerst worden gewist. Vervolgens moet met aangesloten diagnoseapparaat een testrit worden uitgevoerd. Het is hierbij raadzaam om tegelijkertijd de parameters te beoordelen, zodat de oorzaak kan worden ingeperkt wanneer de storing nogmaals optreedt.
Praktijktip:
Vanwege de constructie van de connector is het zeer omslachtig om rechtstreeks op de contacten van de connector te meten. Het kan handig zijn om met behulp van een oud exemplaar van een identieke sensor een adapter te vervaardigen.
In ons voorbeeld werd een defect in de sensorkabel vastgesteld: een kabelonderbreking in de voedingskabel – veroorzaakt door een mechanische beschadiging – leidde tot een loszittend contact op het connectorhuis.
Neem bij alle test- en diagnosewerkzaamheden altijd de informatie van de autofabrikant in acht. Hierin kunnen naargelang de fabrikant bijkomende voertuigspecifieke testmethodes worden genoemd, waarmee rekening moet worden gehouden. Een optimale samenwerking tussen mens en techniek is belangrijker dan ooit. Alleen een competente werkplaatsprofessional met actuele knowhow, die zijn technische apparatuur optimaal weet in te zetten, is opgewassen tegen de eisen van de toekomst.
Helemaal niet nuttig
Zeer nuttig