Bilindustrien er i konstant forandring. Sammen med selvkørende biler og elektromobilitet har bæredygtighed været en af de vigtigste tendenser i de senere år: Det stigende fokus på bæredygtighed, genbrug og genanvendelighed. Hvilken rolle bæredygtige materialer som plastflasker, komøg og fiskenet spiller i dag.
Nye materialer og teknologier udvikles for at reducere bilers miljømæssige fodaftryk og samtidig forbedre køreegenskaber og sikkerhed. Men også genbrug bliver stadig vigtigere. Finurlig detalje: Selv gamle plastflasker kan bruges. Vi har her opsummeret, hvilke andre bæredygtige materialer der er fokus på i bilindustrien:
Genbrug af plastflasker er faktisk en voksende tendens i bilindustrien, hvor de bruges til at fremstille bilkomponenter som tæpper, sædebetræk og isoleringsmaterialer. Ved at bruge genbrugsplast kan virksomheder ikke kun spare ressourcer, men også forbedre deres CO2-fodaftryk og reducere deres miljøpåvirkning. FORVIA har for eksempel udviklet "Ecorium", et alternativ til animalsk og syntetisk læder, med et betydeligt reduceret CO2-fodaftryk. CO2-udledningen er her reduceret til en tredjedel sammenlignet med syntetisk læder og 90% mindre end animalsk læder. ”Ecorium” er sammensat af flere lag af genanvendt polyethylenterephthalat (PET), ligesom de velkendte PET-plastflasker, og hampfibre, og giver hermed en forbløffende eksklusiv fornemmelse i førsteklasses kvalitet. Bilsædebetræk lavet af plastikflasker er nu næsten en gammel kending, da de for eksempel blev brugt i den første Nissan Leaf. Men efterhånden vender flere og flere producenter sig mod den usædvanlige genanvendelse af plastflasker som betræk til bilsæder.
Fiskenet af plast, der tabes eller smides i havet, udgør unægtelig en betydelig trussel mod havmiljøet. Især for faunaen: Havdyrene spiser plastpartiklerne eller bliver fanget i nettene. Talrige miljøorganisationer, nogle af dem støttet af bilindustrien, er begyndt at indsamle og genbruge disse net og plastikken fra havene for også at lave nye materialer til biler. Ligesom plastflasker kan disse plastmaterialer også bruges til at fremstille sædebetræk, dørpaneler eller endda komplette konsoller. Ved at bruge genbrugte fiskenet kan bilproducenterne gøre deres til at bekæmpe havforurening og samtidig bruge innovative materialer til bilerne.
Hamp er et fornyeligt råmateriale, der i stigende grad anvendes i bilindustrien. Hampfibre er lette, stærke og har en høj trækstyrke. De kan bruges som et alternativ til glasfibre i kompositmaterialer for at reducere bilers vægt og sænke brændstofforbruget. Hamp kan også bruges til at producere bioplast og indvendige komponenter, hvilket gør bilen mere miljøvenligt.
Anvendelsen af komøg som råmateriale lyder i første omgang måske usædvanligt, men forskere arbejder på at omdanne det organiske affald til biobaserede materialer. Det ret komplicerede begreb "nanocellulose" er det magiske ord her. I andre lande har man længe kunnet købe papirprodukter fremstillet af dyremøg. Så hvorfor ikke bruge det i motorkøretøjer, så længe materialet ikke forårsager lugtgener? Disse materialer kan for eksempel fungere som erstatning for oliebaseret plast i bilproduktion.
Bioplast er en anden ny klasse af materialer, der vinder indpas lige nu. Den er fremstillet af fornyelige råmaterialer og er et alternativ til oliebaseret plast. Materialer som polymælkesyre (PLA) eller polyhydroxyalkanoater (PHA) stammer fra planter eller mikrobielle kilder og kan bruges til at fremstille komponenter til interiøret, beklædning og endda karosseridele. Bioplast har den fordel, at det er bionedbrydeligt og komposterbart, hvilket gør det lettere at bortskaffe, når en bils levetid er slut.
Letmetaller som aluminium og magnesium bliver stadig vigtigere i bilindustrien, da de er med til at reducere bilernes vægt og sænke brændstofforbruget. Disse metaller er også lettere at genanvende end konventionelle stål- og plastkomponenter, hvilket resulterer i højere genanvendelighed og en lavere miljøpåvirkning. Mange producenter bruger nu genanvendt aluminium, og værdiskabelseskæden bliver mere og mere miljøvenlig.
Kulfiberforstærket plast (CFRP) giver høj styrke og stivhed med lav vægt, hvilket gør det ideelt til brug i køretøjers karosserier og strukturer. Ud over CFRP bliver naturfiberkompositmaterialer også brugt i stigende grad, da de er et miljøvenligt alternativ til konventionelle fiberkompositmaterialer. Eksempler er hør-, jute- eller sisalfibre, som kan bruges i kombination med bioplast eller genbrugsplast til at producere lette og bæredygtige bilkomponenter.
Glas bliver også genbrugt. Bilglasaffaldet knuses, sorteres, smeltes om og forarbejdes derefter til nyt planglas. Selv stålet fra udrangerede køretøjer bruges nu ikke længere kun som konstruktionsstål, men anvendes som et sekundært materiale i bilproduktionen. Og hjulet bliver ved med at dreje: Dækproducenterne undersøger også brugen af bæredygtigt gummi fra andre planter.
Bilindustrien bruger i stigende grad innovative materialer og genanvendte råmaterialer til at forbedre deres bilers bæredygtighed og genanvendelighed. Plastflasker, komøg, hamp og fiskenet er blot nogle få eksempler på fremtidens materialer, som kan have en positiv indvirkning på miljøet. Ved løbende at forske i og udvikle nye bæredygtige materialer og teknologier vil industrien reducere sit miljømæssige fodaftryk yderligere og gøre bilproduktionen endnu mere bæredygtig.