HELLA tilt voertuigverlichting naar een hoger niveau met nieuwe, digitale technologieën. Alles draait om licht, veiligheid, comfort, design en bestuurdersassistentiesystemen!
Onder de paraplu van FORVIA blijft HELLA zijn expertise op het gebied van licht uitbreiden. Naast klassieke voertuigverlichting zoals koplampen en achterlichten, carrosserie- en interieurverlichting en led-/laser- en matrixverlichting, ligt de nadruk op de ontwikkeling van volledig nieuwe, geïntegreerde technologieën. De focus ligt hierbij op softwaregestuurde verlichtingssystemen met hoge resolutie en nieuwe veiligheids- en comfortfuncties die modulair zijn geïntegreerd in de betreffende voertuigarchitectuur. Hierdoor kunnen compleet nieuwe toepassingen worden gerealiseerd - een nieuwe kijk op verlichtingstechnologie!
HELLA heeft met de introductie van de Digital Light SSL/HD-systemen al nieuwe normen gesteld op het gebied van voertuigverlichting. Voor het eerst werd een matrix led-licht met 30.000 pixels gebruikt. Naast de dynamische koplampfunctie genereert het systeem ook lichtmarkeringen. De extra optische rijstrookassistent ondersteunt de bestuurder bijvoorbeeld bij krappe inhaalmanoeuvres of projecteert fietszones op de weg. Met SSL/HD kon HELLA assistentiefuncties zoals het adaptieve, niet-verblindende grootlicht verder te ontwikkelen. Er kunnen ook comfortfuncties worden gerealiseerd, zoals een optische coming- en leaving-home-functie en individuele visuele/communicatieve elementen.
Accu-elektrische auto's hebben geen radiator nodig, dus de "goede oude" radiatorgrille, tot nu toe een centraal design- en herkenningselement van veel voertuigen, is niet langer nodig. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor autofabrikanten om de voorkant van de auto en het verlichtingssysteem vorm te geven in hun eigen, unieke design. Auto's krijgen zo een nieuwe, stralende voorkant. Maar niet alleen productontwerpers profiteren hiervan; er ontstaan ook volledig nieuwe technische mogelijkheden, vooral als het gaat om systeemintegratie en sensortechnologie. "Design is ook wat je niet ziet", aldus auto-ontwerper Walter de Silva in 2010 in de Süddeutsche Zeitung.
HELLA gebruikt hiervoor zogenaamde front phygital shields (FPS). "Phygital" is een samentrekking van "fysica" en "digitalisering". De grote, veelkleurig verlichte modules vervangen niet alleen de radiatorgrille aan de voorkant van het voertuig, maar zijn ook een opvallend designelement voor elektrische voertuigen. Fysica komt om de hoek kijken als het gaat om processen voor rijdynamiek en sensortechnologie, terwijl digitalisering staat voor datanetwerken en intelligente software. Beide zijn voorwaarden voor autonoom rijden. De front phygital shields hebben dus niet alleen een designfunctie, maar dienen ook als platform voor de integratie van talrijke krachtige assistentiesystemen. Achter de aanpasbare hightech bekleding kunnen bijvoorbeeld radarsensoren en volledige modules worden verborgen. Er worden steeds meer sensoren gebruikt om autonoom rijden op niveau 3, 4 of zelfs 5 te realiseren. Dit resulteert in een grote keuzevrijheid op het gebied van de systeemintegratie. Bovendien zijn de sensoren (inclusief verwarming) achter de verlichte frontmodules van HELLA optimaal beschermd tegen omgevingsinvloeden. De deels uit acht verschillende lagen folie en kunststof bestaande FPS-en zijn gemaakt van duurzame en recyclebare materialen. Ze zijn deels "zelfherstellend", d.w.z. ze zijn bestand tegen lichte mechanische invloeden, bijvoorbeeld steenslag.
Nu komt de voertuigverlichting weer om de hoek kijken. De front phygital shields integreren als het ware twee van HELLA's kerncompetenties: verlichtingssystemen en sensortechnologie. Front phygital shields behoren dus tot de technologisch meest geavanceerde technologieën. De clou: Er zijn talloze varianten en integratieniveaus mogelijk. Dit betekent dat een breed scala aan lichtfuncties kan worden geïntegreerd, afhankelijk van de eisen van de klant. Deze omvatten de hoofd- en signaallichtfuncties, maar ook individuele, optische ontwerpelementen die met behulp van leds worden geïmplementeerd. HELLA heeft in het kader van klantprojecten al meer dan 140 verschillende ontwerpen gerealiseerd, waarbij rekening is gehouden met verschillende kleurvariaties en verlichte en niet-verlichte varianten.
Tegelijkertijd zorgen de front phygital shields voor de implementatie van geautomatiseerde rijfuncties. Een voorbeeld hiervoor is de automatische afstandsregeling (ACC). Hier fungeert het FPS als een radardoorlatende afdekking van de radarsensoren om ze te beschermen tegen weersinvloeden en vuil. Tegelijkertijd zorgt de geïntegreerde verwarmingsfunctie ervoor dat de sensoren voor de omgevingswaarneming onder elke weersomstandigheid hun werk kunnen doen. Het eindresultaat is een intelligent totaalsysteem uit één hand dat gezien mag worden!