HELLA, de toeleverancier voor de auto-industrie heeft onder de paraplu van de FORVIA Groep, opnieuw een grote klantorder voor zijn innovatieve FlatLight-concept ontvangen. HELLA zal de verlichtingstechnologie, die aanvankelijk als achterlicht werd ontworpen, voor het eerst naar de frontverlichting overbrengen. Vanaf medio 2025 levert HELLA aan een internationale premiumfabrikant; in dit kader moet de HELLA FlatLight in vijf verschillende voertuigseries worden geïntegreerd. De FlatLight-technologie zal al in 2024 haar wereldpremière vieren, wanneer ze voor het eerst in serieproductie gaat als combinatieachterlicht.
"Bij onze FlatLight-technologie gaat het vooral om een slank design, de grootst mogelijke energie-efficiëntie en superieure homogeniteit en prestaties - en niet alleen voor achterste combinatielampen", zegt Yves Andres, Managing Director Lighting bij HELLA. "Met de onlangs verkregen klantorder onderstrepen wij veeleer dat ons FlatLight-concept op zeer schaalbare wijze kan worden overgedragen op een groot aantal andere toepassingen."
Het HELLA FlatLight is gebaseerd op zogenaamde micro-optica. Dit zijn extreem kleine optieken die minder dan 15 micrometer groot zijn en daarmee aanzienlijk kleiner dan een zoutkorrel. Op basis hiervan kan zowel het gewicht van de lichtmodule als de benodigde inbouwruimte tot vijf millimeter worden teruggebracht. Conventionele dagrijlichten daarentegen vereisen gewoonlijk een diepte van ongeveer 40 millimeter. Tegelijkertijd biedt de FlatLight talrijke nieuwe mogelijkheden op het gebied van voertuigontwerp en verlichting. Zo kunnen bijvoorbeeld dagrijlicht, richtingaanwijzer en positielicht in één enkel lichtelement worden geïntegreerd. De FlatLight technologie bereikt ook een tot nu toe onbereikte homogeniteit bij de hoogst mogelijke kosten en energie-efficiëntie. Dit betekent dat het dagrijlicht er bijzonder uniform uitziet en tegelijkertijd zeer efficiënt is.
Het klantenproject omvat ook hoofdkoplampen waarin HELLA zogenaamde cilindrische lensarrays (CLA) heeft geïntegreerd. HELLA heeft deze innovatieve verlichtingstechnologie al bij een ander klantproject in serieproductie genomen. Ook hier gaat het om een miniaturisering van de lichtmodules, die een bijzonder vlakke, opvallende lichtsignatuur en een totale hoogte van de lichtuitstraling tot 10 millimeter mogelijk maakt. Ze implementeren dimlicht en grootlicht; voor de adaptieve lichtfuncties, bijvoorbeeld verblindingsvrij grootlicht en assisterende projecties, wordt ook een SSL | HD module gebruikt.
"De trend naar zeer slanke ontwerpen als centraal designelement zet zich voort. Dit wordt niet in de laatste plaats gerealiseerd door onze verlichtingstechnologieën, die nu al de maatstaf zijn voor de lichtsignalen van de toekomst," zegt Lighting Managing Director Yves Andres. "Vooral in de combinatie van deze technologieën liggen dus diverse ontwerpmogelijkheden voor een individuele, harmonieuze lichtvormgeving, zowel overdag als 's nachts."