EU's batteriforordning: Mærkning, genbrug & co - disse regler vil gælde fremover

Selv om en bil med forbrændingsmotor og en elbil er meget forskellige, har de én ting til fælles: Begge kræver et batteri. Mens forbrændingsmotoren bruger et startbatteri, får elbilen sin energi fra et traktionsbatteri. Men hvad sker der med batteriet, når dets livscyklus er slut? Hvordan ser korrekt bortskaffelse ud, hvordan kan de værdifulde råmaterialer i batterierne bevares i genbrugsøkonomien, og hvad skal bilspecialister være opmærksomme på, når de skiller de forskellige typer batterier ad? For at sikre større klarhed, sikkerhed og bæredygtighed, når det kommer til batterier i fremtiden, har Bruxelles lanceret den nye EU-batteriforordning.

Hvorfor er EU's batteriforordning blevet ændret?

Batterier er blevet en integreret del af vores liv - og de får bogstaveligt talt mobiliteten til at bevæge sig. Undersøgelser antager, at efterspørgslen efter batterier sandsynligvis vil tidobles inden 2030, blandt andet på grund af det stigende antal elbiler. Det voksende batterimarked har fået EU til at gribe ind: EU's nye batteriforordning skal sikre større gennemsigtighed i fremstilling, brug og genanvendelse af batterier og udtjente batterier.

Hvad er formålet med EU's batteriforordning?

Med den nye forordning strammer EU først og fremmest bæredygtighedsbestemmelserne for batterier og batteriaffald. Målet er at skabe en cirkulær økonomi for batterisektoren. Ressourcer og miljø bør bevares i alle faser af batteriets livscyklus - fra produktion til genbrug. Det betyder for eksempel, at råmaterialer fra gamle batterier bruges i fremstillingen af nye genopladelige batterier. Et gennemsnitligt lithium-ion-batteri, der vejer 400 kg, indeholder følgende mængder genanvendelige råmaterialer:

 

  • Grafit: 33 kg
  • Kobolt: 12 kg
  • Nikkel: 12 kg
  • Mangan: 11 kg
  • Lithium: 4 kg

 

Ud over plast er der også aluminium og kobber fra f.eks. batterihuset.

 

En af de vigtigste innovationer: I stedet for de tidligere tre henviser den nye EU-batteriforordning til i alt fem batterityper:

 

  • Konventionelle bærbare batterier
  • Ny: Batterier til lette transportmidler (f.eks. elcykler) som en ny batteritype (LMT-batterier)
  • Køretøjsbatterier til start, belysning og tænding af køretøjer (SLI-batterier)
  • Ny: Traktionsbatterier til elbiler og andre vejkøretøjer (elbilbatterier; EV-batterier)
  • Industribatterier til energilagring og drift af industrikøretøjer (industribatterier)

Hvad vil ændre sig som følge af den nye EU-forordning om batterier?

Den nye EU-forordning om batterier forpligter producenter og forhandlere. Uanset type skal alle batterier være forsynet med mærkater, der oplyser om deres kapacitet, ydeevne, levetid og kemiske sammensætning. Desuden skal alle batterier mærkes med et symbol, der angiver korrekt bortskaffelse.

Alle virksomheder, der handler med batterier inden for EU, har også en pligt til at passe på. De eneste undtagelser er SMV'er. Konkret betyder det, at batteriindustrien i fremtiden skal sikre og demonstrere menneskerettigheder og miljømæssig due diligence i hele forsyningskæden. Dette omfatter oprettelsen af et ledelsessystem, en risikostyringsplan og offentliggørelse af oplysninger. Der er også regelmæssige audits, kontroller og dokumentation.

For LMT-batterier, elbilbatterier og genopladelige industribatterier med en energikapacitet på over 2 kilowatt-timer (kWh) kommer det digitale batteripas i form af en QR-kode. Dette batteripas skal indeholde oplysninger om batteriets CO2-fodaftryk, sammensætning og demontering af batteriet.

Og hvad handler Euro 7 om?

I forbindelse med batterier og markedet for motorkøretøjer nævnes et andet begreb ofte i øjeblikket: Euro 7-emissionsstandarden. Ifølge den nuværende status skal nye bilmodeller, der registreres for første gang fra 2026, opfylde kravene i standarden. Det gælder også holdbarheden af batterier i elbiler: Efter fem år skal sundhedstilstanden være mindst 80 procent, og efter otte år eller 160.000 km skal den være mindst 70 procent. På den ene side skal det beskytte bilejeren mod et værditab på deres bil, og på den anden side skal det også forbedre traktionsbatteriernes CO2-balance.