Det var en fransk bilproducent, der første gang brugte en regnsensor i en serieproduceret bilmodeli 1994. Siden da har denne komponent gået sin sejrsgang, og i dag er regnsensoren standardudstyr. Den registrerer, at forruden bliver våd af vand, og sender et signal herom til en styreenhed for at aktivere vinduesviskerne. Viskernes hastighed varierer afhængigt af regnens intensitet. En nøjagtig måling af regnmængden er ikke mulig, men heller ikke nødvendig. HELLA var en pioner inden for udvikling af regnsensorer og er nu en af markedslederne inden for både førstemontering og eftermarkedet.
En regnsensor med ekstra funktioner er en optoelektronisk komponent. Den sidder diskret skjult bag det sorte område på forruden i højde med bakspejlet. Hvis forruden skal udskiftes på grund af et stenslag, kan den gamle sensor limes eller klipses fast i soklen på den nye forrude.
I dag anvendes der normalt en kombination af regn- og lyssensor. Afhængigt af bilmodel er der i soklen på indersiden af forruden også anbragt en afstands- og omgivelsessensor (radar/lidar) samt et kamera, f.eks. til genkendelse af færdselstavler eller til brug for vognbaneassistent.
I øjeblikket har HELLA den fjerde generation af regn-/lys-sensorer i programmet, som bruges til automatisk styring af vinduesviskere og forlygter. De komplekse komponenter indeholder dog også andre funktioner, f.eks. måling af solindstråling og luftfugtighed samt tilpasning af lysintensiteten i head-up displayet. Systemet er modulopbygget, så bilfabrikanten kan vælge mellem forskellige konfigurationer. Ud over lyssensoren kan den også programmeres som regnsensor, en kombination af regn/lys-sensor, regn/lys- og solindstrålings-sensor, regn/lys- og en klimasensor (solcelleopladning og luftfugtighed), ren klimasensor (solcelleopladning og luftfugtighed) samt desuden en sensor til regulering af lysstyrken i head-up displayet (HUD) eller den (digitale) instrumentbelysning.
Regnsensoren registrerer vanddråber på forruden via det optoelektriske måleprincip. I grunden registrerer sensoren den lysbrydning, som vanddråberne forårsager. Til dette formål sender lysdioder i den optiske enhed infrarødt lys mod rudens overflade. Når ruden er tør, reflekterer den det infrarøde lys næsten fuldstændigt, og en fotodiode, der også er indbygget i sensorsystemet, måler den reflekterede lysintensitet. Hvis ruden er ramt af fugt (vanddråber), slipper det infrarøde lys ud af frontruden på grund af den resulterende lysbrydning. Der reflekteres mindre lys til fotodioden - det kaldes princippet om lysspredning. Sensorelektronikken evaluerer resultaterne og sender et signal herom til vinduesviskernes styreenhed. Dermed kan der opnås forskellige viskerfrekvenser med forskellige hastigheder op til konstant viskerbevægelse i kraftig regn. En anden fordel: Viskerne stopper automatisk, når der ikke er nogen vanddråber på forruden. Derved undgås "tørviskning", der er skadelig for viskerbladene. Moderne regnsensorer fungerer også om vinteren. Men hvis der er dannet et lag is på forruden, vil elektronikken stoppe den skadelige "skrubbe-bevægelse". For at undgå kondensvand i sensorens optik kan det indvendige kammer også opvarmes.
Lyssensoren fungerer med to uafhængige sensorer: Den ene har en bred detektionsvinkel, så den opfanger alt omgivende lys uanset indfaldsvinkel. Den anden sensor måler lyset i nærzonen. Den er indstillet på en sådan måde, at den kun registrerer lysintensiteten direkte foran køretøjet. Den automatiske tilpasning af lysstyrken i et head-up display er f.eks. baseret på denne målemetode. Den automatiske aktivering af nærlyset er på den anden side baseret på begge sensordata.
Integrationen af en moderne regn-/lys-sensor med ekstra funktioner bidrager afgørende til at forbedre trafiksikkerheden og kørekomforten. F.eks. øger den automatiske styring af viskerintervallet (i kraft af regnsensoren) kørekomforten, sikrer optimal synlighed og skåner viskerbladene.
Når det bliver mørkere, eller man kører ind i en tunnel, aktiveres bilens lygter automatisk i kraft af lyssensoren, og den foretager automatisk op- og nedblænding i mørke, når der er modkørende trafik. Hertil kommer den kontrastfølsomme justering af head-up- eller instrumentdisplayet – afhængigt af tidspunktet på dagen.
Den automatiske klimastyring reagerer i kraft af klimasensoren også på solindstråling og luftfugtighed. Temperaturen og ventilation i kabinen kan justeres i overensstemmelse hermed. Sidstnævnte forhindrer, at vinduerne dugger.
Regn/lys-sensoren - med andre ord et sandt multitalent!