Solen har ennå ikke stått opp, tåken ligger tett over jordene. Likevel venter avlingen på å bli høstet inn – også når det er dårlig sikt. Virker det kjent? Selvfølgelig, det er hverdagen for gårdbrukere! Nå kommer det an på den optimale belysningen. Dere trenger gode arbeidslyskastere! Men hvilke utvalgskriterier er viktige? Her har dere noen ledetråder!
1. Full oversikt! Velg den passende lysteknologien for arbeidslyskastere i landbruketGårdbrukere er ofte på farten med maskinene sine til tider da lysforholdene er alt annet enn optimale. Perfekt opplysning av arbeidsområdet er derfor uunnværlig for høy produktivitet og arbeidskvalitet. Dere kan velge mellom forskjellige lysteknologier. For eksempel halogen. Halogen er en velprøvd teknologi som særlig har den fordelen at det er enkelt å skifte pære.
Lysteknologi: LED gjør sitt inntog i landbruketMen i dag satser mange i landbruksmaskinbransjen på LED-lysteknologien. Det er flere grunner til det: ekstremt lang levetid, minimalt energiforbruk, sterk lysytelse. Dessuten egner de seg – når de er montert i kvalitetsprodukter fra kjente produsenter (som HELLA ) – fremragende til bruk under tøffere forhold, siden de er både støv- og vanntette, viser gode vibrasjonsegenskaper og også tåler ekstreme temperaturer og ytre påvirkninger som steinsprut. Se også på den aktive temperaturstyringen når det gjelder LED-lyskastere: Arbeidslyskasteren dimmes ned automatisk før den blir overopphetet.
LED-lysteknologi: Fargetemperatur og belysning er avgjørende!LED-arbeidslyskastere har høyere fargetemperatur enn halogenpærer og sørger dermed for en dagslyslignende belysning. Ved disse lysforholdene kan øynene deres lettere skjelne mellom farger og blir ikke så fort slitne. Dere kan konsentrere dere bedre og presterer bedre. Fordi det menneskelige øyet automatisk orienterer seg mot det lyseste punktet på en flate, er det viktig at arbeidslyskasterne lyser opp arbeidsområdet jevnt. Lysteknikerne hos HELLA utvikler arbeidslyskasterne slik at lyskonsentrasjonen i det nære, ellers svært sterkt belyste området reduseres, og så øker konstant med avstanden. Dermed er lysfordelingen mer homogen. Lysfordelingen fra HELLA-LED-lyskastere kan dere teste på nettet i vårt Eliver-verktøy: www.hella.com/eliver ! Forresten: Halogen og LED kan også kombineres uten problemer. Bytt ganske enkelt ut defekte halogen-arbeidslyskastere med nye LED-arbeidslyskastere – men det bør alltid gjøres parvis.
2. Alt i orden? Pass på IP-kapslingsklassen for arbeidslyskastere til landbruketDere jobber også i vær og vind. Derfor må de passende arbeidslyskasterne også tåle litt av hvert. De bør være merket med den riktige IP-klassen. IP-kapslingsklassene angir i hvilken grad det elektriske utstyret til kjøretøy, for eksempel arbeidslyskastere, er beskyttet mot bestemte miljøbetingelser som støv eller vann. I praksis betyr det: Arbeidslyskasterne må ikke bare være beskyttet mot tøffe værforhold, men også tåle aggressive medier og kunne rengjøres uten problemer. Til landbruksmaskiner bør dere velge IP-kapslingsklasse IP6K9K. Det betyr at de også kan vaskes med høytrykksspyler uten problemer. Også viktig: God EMC-kompatibilitet for den nye arbeidslyskasteren. På den måten blir ikke annet elektronisk utstyr forstyrret av at dere bruker lyskasterne.
3. Plass der! Kontroller den eksisterende monteringsplassen til lyskastere på landbruksmaskinerNår dere skal velge lyskastere, er det også viktig å ta hensyn til hvordan kjøretøyet er konstruert: Også små arbeidslyskastere produserer varme. For å unngå funksjonsfeil er det viktig at det er nok plass rundt arbeidslyskasterne. I produktbeskrivelsene våre har vi i HELLA forresten strektegninger med nøyaktige mm-angivelser til hver arbeidslyskaster slik at dere lettere kan planlegge.
4. Best å være på den sikre siden: Kontroller arbeidslyskasternes ADR-godkjenning for landbruketHvis det for noen av dere hører med til dagens orden å transportere aggressive eller potensielt farlige stoffer, må arbeidslyskasterne deres oppfylle spesielle lover og forskrifter. Derfor må dere passe på at de er merket med det tilsvarende symbolet: Det viser en rute med en flamme inni. Det betyr at disse produktene er godkjent til montering på transportmidler som er i samsvar med bestemmelsene i ADR B Rn 10251 og Rn 11251 for elektrisk utstyr.
5. Velge riktig monteringsposisjon for arbeidslyskasterneDet er en mengde mulige monteringsposisjoner. Avhengig av kjøretøy og alt etter deres behov kan for eksempel det fremre eller bakre nære maskinområdet, stigtrinnene, kjøretøyets indre, sideområdet eller området rett foran kjøretøyet lyses opp på denne måten i tillegg til arbeidsområdet rundt kjøretøyet.
6. Hvor fleksibel må den nye være? Vær oppmerksom på ekstrautstyr hvis dere har spesifikke kravHvis dere ofte må lyse opp vekslende arbeidsflater med maskinen deres, bør dere passe på at lyskasterne deres er utstyrt med svingfot eller bøyle til firepunktsinnfesting. Hvis arbeidslyskasteren skal slås av og på utenfor førerhuset, er det praktisk med en lyskaster med innebygd bryter.
7. Hvor ligger fokus? Kombinere arbeidslyskastere til perfekt belysningSpørsmålet om belysning er komplekst: I tillegg til ønsket lysytelse er også spørsmålet om lav eller høy montering samt hellingsvinkel avgjørende for resultatet. De fleste arbeidslyskasterne er å få med nærområdebelysning eller langtrekkende belysning. For å få en optimal og homogen belysning, er det en fordel å kombinere disse to belysningsvariantene. Ved monteringen er det i tillegg viktig å være opptatt av hellingsvinkelen og den sideveis dreiningen av den enkelte lyskasteren. Vær samtidig oppmerksom på optimal og jevn belysning av arbeidsområdet. Vi håper at denne lille oversikten var nyttig for avgjørelsen deres. Vi blir selvfølgelig glade hvis dere også vil se litt nøyere på sortimentet vårt!